عسل

خواص عسل برای کودکان ؛ 12 فایده و خطرات احتمالی

امروزه تمام مردم دنیا، تا حدود زیادی نسبت به خواص بسیارِ عسل طبیعی در زمینه سلامت جسمانی و روحی آگاهی دارند، اما آیا عسل برای کودکان نیز به همین اندازه مفید است؟ خواص مهم عسل برای کودکان چیست؟ آیا مصرف این ماده ارزشمند در کودکان ممکن است عوارض نیز داشته باشد؟

پیشتر در رابطه با خواص عسل گفتیم اما در این مطلب تلاش می‌کنیم به شکلی مختصر به برخی از مهم ترین فواید عسل برای کوکان، از جمله درمان سرفه، رفع شب‌ادراری، افزایش کلسیم، بهبود درد دندان، کمک به رشد و... بپردازیم و علاوه بر این خطرات احتمالی مصرف عسل و سن مناسب مصرف این ماده در کودکان را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

فهرست مطالب

12 فایده عسل برای کودکان

عسل زمانی میتواند موثر واقع شود که خام و گرماندیده باشد؛ سعی کنید عسل خود را از زنبوردار مطمئن و با برگه آزمایش تهیه کنید. در ادامه 12 مورد از فواید عسل طبیعی برای کودکان را برای شما همراهان آپاداک شرح می‌دهیم:

1. عسل برای سرفه کودکان

یکی از مشکلات بسیار متداول که باعث اذیت شدن کودکان در سنین پایین می‌شود سرفه است. سرفه در کودکان اغلب به دلایل بیماری‌های ویروسی و سرماخوردگی و وجود باکتری و عفونت در دستگاه تنفسی کودکان اتفاق می‌افتد.

نکته جالب این است که در طب سنتی مناطق مختلف از گذشته عسل به عنوان یکی از رایج‌ترین درمان‌های طبیعی سرفه در کودکان شناخته می‌شده است.

امروزه، تحقیقات علمی نیز ثابت کرده اند که استفاده از عسل در بسیاری از موارد، باعث بهبود سرفه می‌شود و علاوه بر آن، مصرف مداوم عسل در زمان کوتاهی کاهش میزان سرفه و تسکینی سریع برای  کودکان بیمار به ارمغان می‌آورد.

توصیه های آپاداک برای مصرف عسل

جهت بهبود سرفه کودکان خرید عسل مرکبات یا خرید عسل آویشن پیشنهاد می‌شود

2. بهبود سرماخوردگی کودکان با مصرف عسل

همان طور که در بخش پیشین اشاره شد، مصرف عسل می‌تواند با تقویت عملکرد دستگاه تنفسی و کاهش سرفه، نقشی چشمگیر در کاهش عوارض سرماخوردگی در کودکان داشته باشد، اما خواص درمانی عسل در زمینه بهبود سرماخوردگی، تنها به این مورد خلاصه نمی‌شود.

عسل دارای مواد معدنی و ویتامین‌های بسیاری است که نقشی اساسی در تقویت سیستم ایمنی دارند و همین نکته موجب می‌شود که بیماران بتوانند با استفاده از مصرف مداوم و اصولی عسل بدن خود را در مقابل سرماخوردگی تقویت کنند.

استفاده از عسل در کودکان سرماخورده، به خاطر سیستم ایمنی ضعیف‌تر در کودکان، تاثیری بسیار حیاتی دارد.

نکته دیگری که می‌تواند در بهبود سرماخوردگی کودکان با استفاده از عسل اهمیت داشته باشد، خاصیت تسکین دهدندگی عسل است. این خاصیت عسل باعث می‌شود که میزان درد وبی‌قراری کودکان بیمار، تا میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند.

3. رفع شب ادراری

شب ادراری اگرچه در سنین پایین، در بسیاری از کودکان اتفاقی طبیعی و شایع به حساب می‌آید، اما واقعیت آن است که در برخی از موارد تا سنین بالاتر ادامه پیدا می‌کند و این موضوع علاوه بر ایجاد مشکلات فراوان برای خانواده، موجب کاهش شدید اعتماد به نفس کودک و ایجاد مشکلات روحی روانی می‌شود.

طب سنتی، همواره مصرف دوره‌ای و منظم عسل را به عنوان کابردی‌ترین و رایج‌‍ترین درمان به خانواده‌ها معرفی می‌کند.

تحقیقات بسیاری نشان‌دهنده این موضوع هستند که مصرف عسل در یک دوره دوهفته‌ای می‌تواند این مشکل را تا حدود زیادی در اکثر کودکان از بین ببرد.

عسل با افزایش غلظت خون و هدایت مایعات دفع شده بدن به کلیه، فشار مثانه را کاهش می‌دهد و از شب‌ ادراری جلوگیری می‌کند.

همچنین لازم به ذکر است که در بسیاری از موارد علت شب ادراری اختلالات خواب و خواب نا‌آرام است؛ عسل به خاطر ویژگی آرامش‌بخشی و ایجاد خواب آرام، درمانی بسیار مناسب برای بهبود کیفیت خواب و در نتیجه کاهش شب ادراری به حساب می‌آید.

4. افزایش کلسیم

استخوان‌های کودک در سنین پایین‌تر، به صورت کامل شکل نگرفته است و به نسبت استخوان افراد بالغ بسیار نرم و آسیب‌پذیر است. همین نرمی و ضعف در استخوان کودکان وقتی که با کمبود کلسیم در بدن همراه می‌شود ممکن است که باعث بیماری راشیتیسم و شکنندگی استخوان‌ها در آینده شود.

عسل یکی از منابع طبیعی اصلی کلسیم است که به واسطه جذب سریع یکی از بهترین منابع کلسیم برای مصرف کودکان به حساب می‌آید.

5. عسل برای کم خونی کودکان

اگر دقت کرده باشید، در بسیاری از کودکان تا سال‌ها از قطره‌های آهن به عنوان داروی مکمل استفاده می‌شود. این موضوع به این خاطر است که بدن کودکان به نسبت بزرگسالان بیشتر در معرض فقر آهن و کم‌خونی قرار

دارد و این کم‌خونی می‌تواند عوارض بسیار وحشتناکی در سیستم ایمنی و قدرت بدنی و آینده کودک داشته باشد.

بدون هیچ تردیدی، عسل به خاطر دارا بودن انواع مواد معدنی و آهن، گزینه‌ای بسیار مفید برای رفع کم‌خونی در کودکان به حساب می‌آید.

مصرف عسل علاوه بر رفع کمخونی، باعث افزایش غلظت خون و تقویت گلبولهای قرمز و در نتیجه بهبود سریع‌تر زخم‌ها می‌شود.

6. بهبود گلودرد

وجود آنزیمهای ضدعفونی‌کننده در عسل باعث می‌شود که این ماده یکی از گزینه‌های بسیار موثر در زمینه بهبود گلودرد به حساب بیاید.

خواص عسل به گونه خاصی از گلودرد محدود نمی‌شود و در انواع گلودرد ناشی از بیماریهای ویروسی و عفونی موثر واقع می‌شود.

استفاده از عسل رایج‌ترین راه در درمان گلودرد کودکان است، چرا که که ماده‌ای طبیعی و خوشمزه است و به نسبت دیگر داروهای هیچ گونه عوارضی ندارد.

7. خواص عسل برای تب کودکان

یکی از عوراض شایع در کودکان که معمولا به خاطر بیماری‌های ویروسی در فصول سرد روی می‌دهد، افزایش بیش از حد دمای بدن است که اصطلاحا به آن تب گفته می‌شود.

با توجه به ضعف جسمی در کودکان، تب می‌تواند عوارض بسیار خطرناکی به همراه داشته باشد. عسل همان‌طور که پیشتر گفته شد خواص ضد التهابی و ضدعفونی دارد و مصرف آن به همراه دیگر مواد موثر از جمله لیمو و آب گرم می‌تواند تا میزان زیادی باعث کاهش تب و بهبود حال کودک بیمار بشود.

8. بهبود دندان درد

درد دندان به عنوان یکی از دردهای بسیار سخت جسمی،یکی از شایع‌ترین دردها در میان کودکان است. معمولا استفاده از داروهای مسکن و شیمیایی به خاطر عوارض بسیاری که دارند برای رفع دندان‌درد کودکان توصیه نمی‌شود.

یکی از راه‌های رایج و طبیعی در رفع درد دندان کودکان استفاده از عسل است. عسل به خاطر وجود آنزیم‌های موجود در خود، در رفع عفونت‌های دهان و دندان و مقابله با ‌آبسه بسیار مفید واقع می‌شود. از سوی دیگر خاصیت تسکسن‌دهندگی عسل تا حدود قابل توجهی از میزان درد دندان می‌کاهد.

9. افزایش رشد کودکان

میزان رشد کودکان و بهبود آن یکی از نگرانی‌های اصلی والدین است. بیشترین میزان رشد جسمانی انسان در دوران کودکی رخ می‌دهد و استفاده از مواد غذایی طبیعی و پرارزش مهم‌ترین فاکتور در ایجاد رشد مناسب در کودکان است.

عسل حاوی بسیاری از مواد معدنی ضروری برای بدن است و یکی از منابع مهم کلسیم و آهن و آنتی اکسیدان محسوب می‌شود و دقیقا به خاطر وجود همین مواد، به عنوان معجونی شگفت‌انگیز برای بهبود رشد در کودکان شناخته می‌شود. همچنین گفتنی است که عسل به واسطه دارا بودن قندهای طبیعی، یک منبع کم ضرر قندی به منظور تامین انرژی فعالیت‌های روزانه کودکان است.

10. محافظت از کبد

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم مصرف مداوم عسل در کودکان، محافظت از کبد است. وجود مواد ارزنده‌ای مانند ویتامین‌ها و فلانوئید و پلی‌فنول‌ها، عسل را به صورت طبیعی تبدیل به یک منبع دارویی مهم در زمینه حفاظت از کبد کرده است.

گذشته از این عسل با کمک به بهبود دستگاه گوارش و گردش خون به شکلی غیرمستقیم نیز در محافظت از کبد مفید واقع می‌شود.

11. شادابی پوست

وجود جوش‌ها و لکه‌های پوستی در کودکان تاثیر بسیار زیادی در کاهش اعتماد به نفس آنها دارد و موجب تاثیر منفی روانی بر کودکان می‌شود. تحقییقات علمی بیانگر این نکته هستند که استفاده از عسل به عنوان مکمل در ماسک‌های صورت و حتی مصرف آن به صورت خوراکی، تاحدود زیادی موجب از بین رفتن لکه‌های پوستی و شادابی پوست می‌شود.

محققان علت تاثیر مثبت عسل بر پوست را وجود آنتی اکسیدان‌های موجود در عسل و آنزیم های ضدباکتری این ماده ارزنده طبیعی می‌دانند.

12. کمک به بهبود زخم دهان

یکی دیگر از خواص عسل کمک به بهبود زخم است. استفاده از عسل به صورت مداوم موجب افزایش غلظت خون و تقویت کلبول‌های قرمز خون می‌شود و تقویت گلبول‌های قرمز اصلی‌ترین عامل تسریع روند بهبود زخم‌ها به حساب می‌آید.

علاوه بر این، خواص آنتی‌باکتریال عسل با محافظت از زخم در مقابل عفونت و نفوذ میکروب، از تشدید آن جلوگیری می‌کند.

روش های مصرف عسل برای کودکان

بهتر است در سنین پایین، به جای استفاده از عسل خام در برنامه غذایی کودکان، از ترکیب این ماده ارزشمند با دیگر مواد غذایی بهره ببریم چرا که معده کودکان به نسبت بزرکسالان ضعیف‌تر است و ممکن است در هضم عسل خالص دچار مشکل شود.

  • یکی از راه‌های بسیار مناسب استفاده از عسل برای کودکان ترکیب کردن آن با شیر گرم است. استفاده از این روش علاوه بر جذب راحت‌تر عسل، باعث می‌شود که کودک بتواند از مزایای بسیار شیر نیز بهره ببرد.
  • از دیگر ترکیب‌های مناسب برای کودکان ترکیب عسل و آب ولرم و لیمو است که می‌تواند برای رفع گلودرد و سرفه بسیار موثر باشد.

مضرات عسل برای کودکان و سن مناسب مصرف

اگرچه عسل به عنوان یک ماده مغذی می‌تواند یک منبع بسیار مهم غذایی برای کودکان باشد اما طبق نظر اکثر کارشناسان تغذیه، استفاده از عسل در برنامه غذایی کودکان زیر دو سال به هیچ وجه توصیه نمی‌شود چرا که احتمال دارد درعسل طبیعی مقادیر کمی از یک باکتری با نام «کلستریدوم بوتولونیوم» وجود داشته باشد.

این باکتری ممکن است باعث ایجاد عوارض شدید در نوزادان شود و آنها را به بیماری «بوتولیسم نوزادان» مبتلا کند.

نکته دیگری که اکثر کارشناسان به آن اشاره دارند این است که با توجه به سطح قند بالای عسل بایست از مصرف بیش از حد عسل خودداری شود و با توجه به سن کودک، میزان مناسبی از عسل در برنامه غذایی او گنجانده شود.

نتیجه گیری

گنجاندن عسل در برنامه غذایی کودکان بالای دو سال، می‌تواند سلامتی را در ابعاد مختلفی از جمله بهبود رشد کودک، تقویت سیستم ایمنی، جلوگیری از بیماری‌های مختلف، بهبود زخم و تسکین انواع درد برای آنها به ارمغان بیاورد. بهتر است که والدین بر اساس حدود سنی کودک، میزان مناسبی از این ماده ارزنده را به صورت ترکیبی با دیگر مواد غذایی در وعده صبحانه فرزند خود قرار دهند.

با خرید عسل از خواص آن بهره مند شوید

اثر بخشی عسل زمانی نمایان می‌شود که کاملا طبیعی، خام و گرماندیده باشد. در غیر اینصورت نه تنها فایده‌ای ندارد بلکه ممکن است باعث آسیب به بدن کودکان نیز گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *